Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Donderdag 30 April 2021

  Verschil Corona sneltest en zelftest

  De ontheffingen door het ministerie van VWS hebben geleid tot een groot aanbod van zelftesten. Ook worden er sneltesten aangeboden die niet officieel als zelftest verkocht mogen worden. Wij leggen je uit wat de verschillen zijn tussen een sneltest en een zelftest & waar je op moet letten.

   

  Het belangrijkste verschil tussen een sneltest en een zelftest is dat er een QR code moet staan op de verpakking van een individueel verpakte zelftest. Daarnaast kan een sneltest alleen afgenomen worden door een professional, terwijl een zelftest kan worden afgenomen door een consument/particulier. Ten slotte is een zelftest individueel verpakt en een sneltest niet. 

   

  Wat houden de ontheffingen in?

  Op 24 maart heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport twee ontheffingen ontleend voor de verkoop van zelftesten door bedrijven. Hierdoor werd het mogelijk om sneltesten als zelftest op de markt te brengen. Ook kunnen fabrikanten door de ontheffing hun antigeensneltesten als zelftest leveren. De eerste fabrikanten die dit in Nederland mogen doen zijn Roche, Acon en Biosynex. Hierin is het van belang dat het product voldoet aan de volgende onderdelen:

   

  • Betrouwbaar zijn
  • Goed te gebruiken zijn door een leek 
  • Een duidelijke bijsluiter bevatten dat te begrijpen is voor mensen zonder een medische achtergrond

   

  Zelftest van Roche

  De sneltesten van Roche kwamen volop in het nieuws nadat demissionair minister de Jonge de eerste test kocht bij een apotheek op 31 maart. De sneltest is de eerste antigeentest in Nederland dat door de ontheffingen verkocht mag worden als zelftest. Momenteel mogen de sneltesten van Roche alleen individueel verkocht als zelftest door apotheken. Waarom? Apotheken zijn als enige bevoegd om een bijsluiter toe te voegen. Hierdoor mogen zij ook als enige in Nederland de grootverpakkingen met sneltesten ompakken naar individuele verpakkingen. Bij Pharmacity verkopen wij de sneltesten van Roche alleen als grootverpakking. Eén grootverpakking bevat 25 zelftesten die alleen afgenomen mogen worden door professionals en mensen met een medische achtergrond. 

  Zelftest van Flowflex

  Daarnaast verkopen wij de zelftesten van Flowflex. Deze zelftesten zijn onlangs ook ontheven door het ministerie van VWS en daarmee zijn wij de eerste in Nederland die Flowflex zelftesten kunnen leveren die geschikt zijn voor particulieren. Wij kunnen deze alvanaf 23 april leveren. De verpakkingen bevatten dan de juiste tekst en een QR code dat leidt naar een instructiefilmpje. 

   

  Er ontstaat veel verwarring bij de uitspraak dat wij de eerste zijn die deze zelftesten kunnen leveren, want op internet staan er toch veel meer bedrijven die de sneltesten van Flowflex verkopen? Klopt, alleen is er een belangrijk verschil. De sneltesten van Flowflex die momenteel op de markt zijn, zijn alleen geschikt voor professionals en mensen met een medische achtergrond. Niet voor particulieren. Veel bedrijven die de testen verkopen lijken dat vergeten te melden. 

   

  Let op de volgende onderdelen wanneer je besluit een zelftest van Flowflex te kopen als particulier:

  • Is het een Nederlandse verpakking?
  • Is er een QR code aanwezig op de verpakking?
  • Zit er een duidelijke bijsluiter bij die te begrijpen is voor mensen zonder een medische achtergrond?

   

  Is het antwoord nee op bovenstaande vragen? Dan verkoopt het bedrijf een sneltest van Flowflex dat niet geschikt is voor particulieren.

  Nieuws & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  ← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen