Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Dinsdag 28 December 2020

  Alles over handgel

  Door het Coronavirus is de vraag naar hygiënische oplossingen groter geworden, in het specifiek de handgel. Maar is handgel effectief voor het bestrijden van het virus? En waar moet je precies op letten om er zeker van te zijn dat je de juiste hebt? Wij geven je antwoord op deze vragen.

   

  Wanneer is handgel desinfecterend?

  Handgel is desinfecterend wanneer er minimaal 70 procent alcohol aanwezig is. Ethanol, beter bekend als alcohol, is de stof die de handgel desinfecterend maakt. De minimale hoeveelheid in handgel is, volgens experts van het RIVM en de WHO, ook de ondergrens om een effectieve werking te hebben tegen het Coronavirus.

   

  Wat doet alcohol in handgel?

  De alcohol in handgel zorgt ervoor dat bacteriën en virussen uiteen vallen wanneer ze met elkaar in contact komen. Hierbij moet wel gelet worden op het alcoholpercentage. Een hoger percentage alcohol maakt de handgel niet direct beter. Bij een percentage van tussen de 70 en 85 procent kan de alcohol binnendringen in de cel en het vernietigen.

  Bij een percentage van 100% alcohol ontstaat er alleen een harde laag om het binnenste deel van de cel. Hierdoor worden de eiwitten geïnactiveerd en niet dood. Dit is niet goed, want de bacterie of het virus is dan niet gedood.

   

  Hoe gebruik je handgel?

  Let op dat je bij het gebruikmaken van handgel niet alleen de handpalmen, maar ook de vingertoppen meeneemt. Volgens Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie van het Radboudumc, wordt dit vaak vergeten, terwijl je hiermee de meeste oppervlakken aanraakt, waaronder je gezicht. Daarnaast is het van belang dat ongeveer 3ml handgel dertig seconden lang over de handen wordt gewreven en pas gestopt wordt wanneer het volledig is uitgedroogd.

   

  Welke soorten handgel zijn er?

   

  Handgel met pomp

  Deze handgel wordt vaak gezien bij ingangen van winkels, sportscholen, restaurants, ziekenhuizen en praktijken. Wanneer een persoon de pomp indrukt dispenseert het tussen de 3 en 5 milliliter handgel. Het is een redelijk effectieve manier van het desinfecteren van handen op drukke plekken. Echter is het pompje, bij iedere nieuwe gebruiker, aangeraakt door honderden anderen.

   

  Een handige oplossing voor dit probleem is om gebruik te maken van een desinfectiezuil of een contactloze dispenser. Dit zorgt ervoor dat de bezoeker van jouw bedrijf of organisatie zijn of haar handen kan desinfecteren zonder het apparaat aan te raken.

  Handgel met pomp

  Handgel in een knijpflesje

  Dit type handgel is makkelijk om overal naartoe mee te nemen, je kan het in je zak of tas stoppen. Het is een handige oplossing voor momenten waarop het onmogelijk om de handen te wassen met water en zeep en desinfecteert effectief, zolang er minimaal 70% alcohol in zit.

  Handgel in knijpflesje

   

  Handgel zonder alcohol

  Handgel zonder alcohol is mogelijk door middel van Sterilon. Dit is een ontsmettende stof dat ervoor zorgt dat de groei van bacteriën remt. Het remt de bacteriën en doodt ze niet. Wij raden het niet aan om handgel zonder alcohol te kiezen voor bescherming tegen het Coronavirus.

   

  Handen wassen of handgel gebruiken?

  Het advies vanuit het RIVM is om altijd handen wassen met behulp van water en zeep boven het gebruik van handgel te verkiezen. De reden hierachter is dat ziekteverwekkers op deze manier het beste worden verwijderd, ook van plakkerige en vieze handen. In tegenstelling tot desinfecterende handgel.  

   

  In sommige gevallen brengen desinfecterende middelen, zoals handgel, gezondheidsrisico’s met zich mee bij verkeerd gebruik. Lees daarom altijd het etiket op het product voordat je het gebruikt. En gebruik alleen handgel wanneer het wassen van handen met water en zeep echt niet mogelijk is.

  Nieuws & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  ← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen